
Lammekølle med flødekartofler
(4 personer)- Kød: Lammekølle 1,4-1,6 kg
- Tilbehør: Flødekartofler i grill
- Vin (anbefalet): Immortelle, Cotes de Roussillon Villages 2018
Tilberedning af kød:
- 1 styk lammekølle (udbenet)
- 2dl græsk yoghurt (gerne 10%)
- 2 fed hvidløg
- Revet citronskal fra en økologisk citron
- 1 tsk stødt koriander
- 1 bundt friske salviekviste
- 1tsk stødt spidskommen
Rengør lammekøllen og skær fedtaflejringer og synlige sener på overfladen af. Bland hakket hvidløg, citronskal, koriander, spidskommen, salt og peber sammen med yoghurten og rør godt sammen. Vask salviekvistene godt og kom dem i yoghurtblandingen (de skal ikke hakkes). Gnid hele overfladen på lammekøllen godt ind i yoghurtblandingen. Sæt den på køl og lad den være i minimum 2-3 timer. Efter køllen har trukket væde, saft og smag, er den klar til at blive stegt. Yoghurten må ikke fjernes fra lammekøllen, da den skal steges med og give ekstra saft. Grill lammekøllen ved indirekte varme. Den er færdigtilberedt, når den har en indre temperatur på 70 grader. Brug altid et stegetermometer så du er sikker på, at dit kød er velstegt. Har du ikke grill, eller ønsker du at lave den saftige lammekølle i vinterperioden, kan den tilberedes i ovn på 180-200 grader. Den skal have cirka 1 time i ovnen og er klar, når den når sin indre temperatur på 70 grader.
Opskriften er udarbejdet af Vildmedmad.dk
Tilberedning af tilbehør:
- 8-10 kartofler (eller 4 bagekartofler)
- 1/2 knoldselleri
- 3 dl liter piskefløde
- 2 dl mælk
- 3 dl revet parmasan (eller anden ost)
- 3 dl revet cheddar eller mozeralla
- 1 dl friske basilikumblade (du kan også bruge Salvie eller timian)
- Peberblanding eller friskkværnet peber (ca. 1/2 tsk)
Skræl kartofler og knoldselleri. Skær kartofler i 1 cm skiver, og skær knoldselleri i samme størrelse stykker. Læg kartofler og selleri i en skål, hæld fløde, mælk, parmasan og friskkværnet peber i skålen, og rør rundt.
Fordel skålens indhold i et ildfast fad, eller en foliebakke (sæt to foliebakker oven i hinanden så varmefordelingen bliver bedre). Dæk fadet over med folie, og sørg for at folien slutter tæt til fadet.
Sæt fadet i grillen, på indirekte varme (180-200 grader) i 30 minutter. Efter 30 minutter tager du folien af fadet, drysser den revne ost over, og sætter fadet i grillen igen i 10-15 minutter, indtil osten er gylden.
Nu har du en lækker portion flødekartofler, som du kan servere til de fleste kødrette fra grillen. Flødekartoflerne kan naturligvis også laves i en almindelig ovn, mens stegen er i grillen.
Opskriften er udarbejdet af Grilltips.dk
Anbefalet vin til retten:
I Roussillon har tiden nærmest stået stille. I bjergene, der rejser sig bag middelhavskysten ligger de gamle vinmarker badet i den nådesløse sommersol, mens den kølige nordenvind ‘Tramontane’ giver kolde nætter. Det giver gode forhold for druerne, som sammen med omhyggeligt arbejde med at holde udbytterne nede, leverer druer med kraft og intensitet. Her har familien Bousquet i syv generationer dyrket markerne, og Immortelle er opstået som et samarbejde med den engelske winemaker og Master of Wine Liam Stevenson. Sammen har de formået at bringe deres Roussillon-vine op på et helt nyt niveau.
Immortelle er lavet af druer, som kommer fra vinmarker med 100 år gamle carignan- og grenache-vinstokke, som i syv generationer er blevet dyrket af familien Bousquet. Begge druer trives godt i det varme klima og den stenede bjergjord i det allersydligste Frankrig. Hertil kommer en tilsvarende mængde syrah og mourvedre, som er giver vinen dybde og krydderier.
Vinen lagrer 18 måneder i brugte fade fra Mouton Rothschild i Bordeaux.
Server ved 16-18°C i almindelige rødvinsglas. Drik den generøst til grillet lam.
Vinen er anbefalet af Winefamly